مقالات, لوازم جانبی

همه چیز درمورد انواع اورینگ به‌همراه کاربردها و نحوه عملکرد

همه چیز درمورد انواع اورینگ به‌همراه کاربردها و نحوه عملکرد

اورینگ یک درزبند مکانیکی، که اغلب از جنس الاستومر و دارای سطح مقطعی گرد می‌باشند , به گونه‌ای طراحی می‌شود که در یک شیار نشسته و در طول فرایند مونتاژ، بین دو یا چند قسمت فشرده می‌شود و سبب ایجاد یک بست مکانیکی در بین قسمت‌ها می‌شود.

اورینگ  که باعنوان پکینگ یا اتصال هلالی نیز نامیده می‌شود یک حلقه‌ی لاستیکی و از رایج‌ترین نوع آب‌بندی است که در طراحی ماشین آلات مورد استفاده قرار می‌گیرد، تا آب بندی در محل اتصال ایجاد نماید.

به عبارت دیگر اورینگ یک نوع واشر مکانیکی برای آب‌بندی با سطح مقطع به شکل حلقه‌ای، در سایزهای استاندارد و همچنین متری با قطرهای مختلف در بازار وجود دارد.

اورینگ‌ها هم بصورت استاتیک و هم داینامیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد داینامیک آن شامل شفت‌های پمپ دوار و پیستون‌های سیلندر هیدرولیکی می‌باشد.

اورینگ‌ها شرایط متفاوتی از فشار و دما و تلرانس را آب بندی می کنند و معمولا دارای ابعاد متفاوتی هستند.

عملکرد اورینگ‌ها

طراحی درست برای به کاربردن اورینگ، مستلزم نصب مکانیکی صحیح آن می‌باشد که بتواند تغییر شکل و دفرمگی اورینگ را پیش‌بینی کند.

فشارمکانیکی وارده بر سطوح اورینگ که با سیال در تماس است محاسبه می‌گردد. تا زمانی که فشار سیال، از فشار محل اتصال اورینگ بیشتر نشود، عمل آب‌بندی به خوبی صورت می‌گیرد.

فشار سیال به صورت یکنواخت بر روی سطح اورینگ که غیرقابل فشرده شدن است منتقل می‌شود و فشار سطح، هم زمان با فشار فزاینده بالا می‌رود. بنابراین اورینگ تا زمانی که از لحاظ مکانیکی درست نصب شده باشد آب‌بندی را به خوبی انجام می‌دهد.

عمده‌ترین دلیل عدم آب‌بندی مطلوب اورینگ‌ها، بیرون آمدگی قسمت‌های جفت شده می‌باشد. درزگیر برای ایجاد یک نقطه تماس بین اورینگ و سطوح آب‌بندی طراحی می‌شود. این مسئله فشار موضعی زیادی را موجب می‌گردد.

دلیل بکارگیری اورینگ‌

ساده بودن تولید، ارزان بودن و مورد اطمینان بودن اورینگ‌ها از مهمترین دلایل به کارگیری آنهاست، همچنین به راحتی قابل نصب می‌باشند و از لحاظ وزنی نیز نسبتا سبک هستند و قادرند هزاران اسب بخار فشار را، تحمل کنند.

کاربرد اورینگ

اورینگ دارای ویژگی‌های مختلفی از جمله شکل و متریال می‌باشد که به کمک این دو ویژگی می‌توان تشخیص داد که چه کاربردی دارند.

  • اورینگ اتصالات در مصارف آب و فاضلاب
  • انواع ماشین آلات صنعتی
  • کارخانجات سیمان
  • صنعت نفت و گاز
  • صنعت پتروشیمی
  • صنعت پزشکی
  • مواد شیمیایی
  • لوازم خانگی
  • پالایشگاه‌ها
  • کشاورزی
  • آبرسانی
  • خودرو

جنس اورینگ

مواد اورینگ‌ها به گونه‌ای است که دارای بیشترین کشش و تراکم مولکولی و یا فشردگی بالا ومقاومت پارگی را دارا می‌باشند و هنگام نصب نیاز به تجهیزات خاصی ندارند.

برای تشخیص یک اورینگ با کیفیت و نسوز، ابتدا کمی اورینگ را می‌کشیم، اگر سطح اورینگ به حالت اولیه برگشت و شکل خود را از دست نداد، جنس آن اصلی و نسوز است، ولی اگر بعد از کشیدن اورینگ، خلل و سوراخ‌هایی در سطح آن بوجود آمد و حالت اولیه‌ی خود را از دست داد، در آن صورت اورینگ بی کیفیت و غیر قابل استفاده است.

باید توجه داشت که اورینگ با کیفیت، پس مدتی استفاده، در برخورد و شرایط کاری با مایعات و گازوئیل و روغن، کیفیت خود را از دست نمی‌دهد و نرمی و حالت خاص اولیه خود را حفظ می‌کند ولی اورینگ معمولی خیلی زود خشک و شکننده می‌شود.

تولید اورینگ به روش‌های زیر

  • به وسیله اکستروژن
  • قالب گیری تزریقی
  • قالب گیری فشار
  • قالب بندی انتقالی

سایز اورینگ‌ها

اورینگ‌ها در سایزهای استاندارد متفاوتی وجود دارند. اندازه‌ی اورینگ‌ها با قطر داخلی و قطر سطح مقطع مشخص می شوند که با واحد اندازه گیری اینچ و متر محاسبه می‌شوند. البته مشخصات سایزی دیگر هم وجود دارد.

انواع اورینگ‌

سیلیکون

اورینگ سیلیکون، مقاومت حرارتی و الکتریکی بالایی دارد و این قابلیت را دارد تا حالت الاستیسیته‌ی خود را در دمای شصت تا دویست درجه‌ی سانتیگراد حفظ کند.

چسبندگی  و رنگ‌پذیری بسیار خوبی دارد و رنگ اصلی آن بی رنگ و شفاف می‌باشد.

نوع صنعتی آن دارای رنگ‌های مختلفی از جمله قرمز، نارنجی، زرد و طوسی می‌باشد.

مقاومت بالا در برابر انواع روغن‌ها و روغن داغ، اسید رقیق، اوزون جاذب آب و اکسیداسیون گاز اوزون، نور فرابنفش، جو، روان کارها و آب باعث کاربرد گسترده‌ی آن شده است ولی استفاده از آن در اجزا و آب‌بندهای دینامیکی توصیه نمی‌شود.

اورینگ سیلیکون حرارت مستقیم را تاب نمی‌آورد و تحمل آن تنها در برابر حرارت خشک است.

اورینگ سیلیکونی را می توان در کارخانجات ساخت قطعات خودرو، در پزشکی مثل اورینگ‌های ارتودنسی و ایمپلنت، در صنعت پوشاک، لوازم ورزشی، صنعت برق، مصارف بهداشتی، غذایی و … استفاده کرد.

اتیلن پروپیلن

ابن نوع اورینگ‌ها در برابر اوزون، آب و اسیدها، آب شور دریا، کشش و مقاومت پارگی و حرارت بالا، بعضی از مواد شیمیایی، بخار آب و اشعه‌ی یو وی  بسیار مقاوم هستند.

در صنایع مختلفی از جمله داروسازی، غذایی و صنایعی با خوردگی  متوسط از این اورینگ‌ها استفاده می‌شود.

نیتریل

مقاوم در برابر سایش، روغن‌های معدنی، مواد نفتی آب، فاضلاب، گاز طبیعی، دی اکسید کربن و متان و اتان و گریس‌ها و حرارت و همچنین دوام بالا در پارگی و قابل استفاده در صنایع مختلف می‌باشند.

نیتریل بوتادین هیدروژنه

یک پلیمر مصنوعی است که از هیدروژناسیون لاستیک نیتریل به دست می‌آید. از نظر شیمیایی، هیدروژناسیون به افزودن اتم‌های هیدروژن به پیوند مضاعف مولکول‌های بوتادین اشاره دارد که ظرفیت بار حرارتی مواد و در نتیجه اورینگ‌های ساخته شده از نیتریل بوتادین هیدروژنه را افزایش می‌دهد.

خواص منحصر به ‌فرد این اورینگ، کارایی عالی و همچنین هزینه‌ی متعادل آن منجر به کاربرد گسترده این اورینگ در صنایع مختلف از جمله صنعت خودروسازی شده است.

این نوع اورینگ‌ها در برابر فرسایش، فشار بالا و همچنین انواع مواد هیدروکربونی و روغن‌ها مقاوم هستند.

وایتون

بهترین لاستیک مقاوم در برابر اکسیژن اوزون, آتش و گرما می‌باشد و در هنگام استفاده در محیط‌های گازی، پایین‌ترین احتمال نشت گاز را دارد.

مقاومت فیزیکی و حرارت بالا در برابر فشار، روغن‌ها، اسیدها، بنزین و آب کلردار موجب کاربرد گسترده‌ی اورینگ وایتون شده است.

کالرز

کالرز یک اورینگ لاستیکی است که ماده‌ی لاستیکی آن پرفلوروالاستومر می‌باشد.

استحکام و مقاومت شیمیایی بالای این نوع اورینگ‌ها در برابر هر نوع ماده‌ی شیمیایی و اسیدی به قدری است که موجب کاربرد وسیع آن در صنایع شیمیایی خیلی خورنده شده است.

این نوع اورینگ‌ها قادر به تحمل حرارت بسیار بالا هستند.

صنایع پتروشیمی اصلی‌ترین مصرف کنندهای اورینگ کالرز می‌باشند.

فلوروسیلیکون

این اورینگ‌ها معمولا به رنگ آبی می‌باشند و در برابر روغن‌های خورنده و بنزین، دمای کاری بسیار پایین، حرارت بالا و همچنین اشعه‌ی خورشید مقاوم هستند.

در صنایع مختلف از جمله صنایع هوایی، صنایع شیمیایی وهمچنین آب‌بندی مکانیکال سیل‌ها کاربرد وسیعی دارند.

هایپالون و کلروپن

این اورینگ‌ها در برابر انواع گازها، گرما، مواد شیمیایی، اوزون، اکسیژن و سایر اکسیدکننده‌های قوی مقاوم هستند و خواص خود را در دماهای بالا حفظ می‌کنند.

رنگ‌پذیریی و مقاومت آن‌ها در برابر شرایط جوی ، آتش و مواد خورنده موجب به کارگیری آنها در سطح وسیعی گردیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *