بوستر پمپ دستگاهی است که از مجموعهی چند پمپ آب که به صورت موازی به یکدیگر متصل شدهاند، ساخته شدهاست. کاربرد اصلی آن همانند پمپ آب است با این تفاوت که، چون از چند پمپ آب استفاده شده است، آب را با فشار بیشتری منتقل میکند و همچنین قادر است، آب را به ارتفاعهای بالاتر انتقال دهد. بوستر پمپ دارای انواع مختلفی است، مانند بوستر پمپ آبرسانی، آتشنشانی، آبیاری و خانگی که معمولاً در ساختمانهای بلند، فروشگاههای زنجیرهای، پاساژها، بیمارستانها، فرودگاهها، صنایع پتروشیمی، باغات و زمینهای کشاورزی بزرگ و همچنین در سیستمهای آتشنشانی مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از مشکلاتی که در سیستم آبرسانی شهری، و آب مصرفی ساختمانها وجود دارد، تنظیم فشار آب داخل لولههاست. با توجه به اینکه میزان مصرف آب دائما در حال تغییر است و هیچ گونه الگوی خاصی برای مصرف وجود ندارد، با افزایش یا کاهش مصرف آب، میزان فشار آب داخل لولهها نیز دائما تغییر میکند و این تغییرات مشکلاتی را در سیستمهای آبرسانی بوجود میآورد بنابراین وظیفهی بوستر پمپ، تامین فشار آب مصرفی میباشد.
تفاوت پمپ و بوستر پمپ
پمپ دستگاهی مکانیکی است که توسط یک الکتروموتور انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل می کند در حالی که بوستر پمپ از مجموع پمپ و چند قطعهی دیگر برای تنظیم فشار تشکیل شده است. پمپ به تنهایی کاری انجام نمیدهد و برای اینکه کاربردی شود، دست کم باید یک منبع یا پرشر سوئیچ به آن افزود تا قابل استفاده گردد.
انواع بوستر پمپ
دور ثابت
اساس کارکرد بوستر پمپ دور ثابت به این شکل است که الکتروپمپ در آن به صورت ردیفی و نوبتی روشن و خاموش میشود. برای کنترل فشار در آن از دو پرشر سویئچ استفاده میشود. یکی در فشار حداقل و یکی در فشار حداکثر و کارکرد آن به این صورت است، زمانی که فشار مایع به حداکثر میرسد، کنتاکت موجود در پرشر از طریق تابلو فرمان، خاموش شدن پمپ را صادر میکند. همین طور در زمانی که فشار به حداقل میرسد کنتاکت موجود در پرشر از تابلو فرمان، روشن شدن پمپ را صادر میکند.
دور متغیر
یکی از ایراداتی که بوستر پمپ دور ثابت دارد این است که در فشار حداقل، روشن و در فشار حداکثر، خاموش میشود و این موضوع ضمن وارد کردن ضربه به پمپ، مایع را با فشار وارد لولهها میکند و ممکن است باعث آسیبدیدگی لولهها شود. به همین دلیل متخصصین برای رفع این مشکل از اینورتر در بوستر استفاده میکنند تا دور موتور را تغییر دهند و افزایش یا کاهش فشار آب به آرامی صورت گیرد و از آسیب دیدگی لولهها جلوگیری شود و به همین دلیل به این نوع، بوستر پمپهای دور متغیر میگویند.
انواع بوستر پمپها از لحاظ کاربردی
بوستر پمپها از نظر کاربری دارای انواع متفاوتی هستند.
بوستر پمپ آبیاری
این نوع بوستر پمپ، شامل دو یا چند پمپ آب است که برای افزایش یا حفظ فشار و مقدار بازدهی آب به کار میرود و اغلب در سیستمهایی استفاده میشود که جریان آب، به صورت ناپایدار و متغیر است و زمانی که تقاضای آب پایین است، بوستر پمپ به صورت آماده به کار باقی میماند و در صورت افزایش تقاضا بوستر پمپ فعال شده و فشار لازم جهت تامین آب مورد نیاز را افزایش میدهد.
از این بوستر پمپهای دور ثابت، جهت سیستمهای آبرسانی، آبیاری صنعتی، آبیاری فضای سبز و پرکردن مخازن استفاده میگردد.
بوستر پمپ آبرسانی
با توجه به افزایش روز افزون ساخت و سازهای شهری و همچنین محدودیتهای شبکهی آبرسانی شهری و عدم تناسب این گسترش با امکانات آبرسانی، لزوم پیشبینی تجهیزات و امکانات خاص جهت تامین فشار آب مصرفی ساختمانها، که در تمامی ساعات شبانهروز، آب را جهت کلیه مصارف بهداشتی، با فشار مناسب و ثابت در دسترس همگان قرار گیرد ، بیش از پیش احساس میشد به همین دلیل بوستر پمپهای آبرسانی برای تامین این هدف بوجود آمدند.
بوستر پمپهای آبرسانی دقیقا مشابه بوستر پمپهای خانگی جهت ایجاد فشار عمل میکنند، با این تفاوت که بوستر پمپهای آبرسانی از دو یا چند پمپ، بسته به نیاز، به هم متصل میگردد.
بوستر پمپ آتش نشانی
یکی دیگر از بوستر پمپها که در ساختمانها و صنعت مورد استفاده قرار میگیرد بوستر پمپ آتش نشانیاست که متشکل از دو یا چند پمپ است که به صورت موازی به یکدیگر متصل شدهاند به طوری که توانایی ایجاد فشار و دبی مورد نیاز یک سیستم آتش نشانی را با حداقل انرژی مصرفی و بالاترین راندمان، دارا باشد.
استفاده از آب و شبکههای آبرسانی در پیشگیری از آتش سوزی و مهار آتش در ساختمانها و مجتمعهای مسکونی، تجاری و صنعتی از متداولترین روشها است. اما شبکههای آبرسانی شهرها و یا شهرکهای صنعتی معمولا دارای فشار کمتر از حد مورد نیاز برای رساندن آب به نقاط مورد نیاز و همچنین تأمین فشار لازم برای تجهیزات آتش نشانی میباشد. لذا بوستر پمپهای آتش نشانی برای تامین فشار آب مورد نیاز سیستمهای آتش نشانی بوجود آمدند.
بوستر پمپ خانگی
پمپها به تنهایی فقط کار جابجایی آب را انجام می دهد. ولی زمانی که از آن برای مصرف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد، نیازمند استفاده از یک سری قطعات جداگانه است که این قطعات به صورت نرمال شامل منبع آب و کلید اتوماتیک میشود و زمانی که الکتروپمپ به همراه این قطعات در محل مورد نظر نصب میگردد به مجموع آنها بوستر پمپ خانگی گفته میشود.
اجزای اصلی بوستر پمپ
اجزای اصلی و مشترک در دور ثابت و متغیر
- مجموعه الکترو پمپها
- بخش مکش
- بخش دهش
- شاسی اصلی
سایر اجزای اصلی در دور ثابت
- تابلوی کنترل
- تابلوی فرمان دور ثابت
- منبع دیافراگمی
- پرشر سوئیچهای حداقل و حداکثر فشار
سایر اجزای مشابه در دور متغیر
- تابلوی کنترل
- فرمان دور متغیر
- پرشر ترانسمیتر
مزایای بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دورثابت
- فشار سیستم همواره ثابت است.
- نیاز نداشتن به منبع دیافراگمی به دو دلیل زیر
- از بین رفتن ضربه ناشی از روشن و خاموش شدن پمپ
- یکنواخت بودن مقدار آب و ثابت بودن فشار
- کمتر شدن فضای مورد نیاز
- کاهش استهلاک کوپلینگها و قطعات متحرک الکتروپمپها
- افزایش عمر مفید اجزاء تشکیل دهنده
- کاهش هزینههای سرویس و نگهداری
- کاهش هزینههای مربوط به مصرف برق